Fia med knuff regler

Fia med knuff regler

I fia med knuff turas spelare om i medursordning; det högsta tärningskastet börjar. Varje kast bestämmer spelaren vilken pjäs som ska flyttas. En pjäs rör sig helt enkelt i medurs riktning runt banan som ges av siffran som kastas. Om ingen pjäs lagligt kan flyttas enligt siffran som kastas, går spelet vidare till nästa spelare.

Målet med fia med knuff

Målet med fia med knuffspelet är att flytta alla fyra spelarens pjäser medurs en gång runt brädet, uppför hemmakolumnen och in i hemmatriangeln. För att börja måste en spelare slå en sexa för att flytta en pjäs från basen och till startpositionen. Den biten är då i spel.

Spelregler för fia med knuff

De 5 grundläggande reglerna för fia med knuff är:

  • Regel för antalet spelare
  • Regel för pantrörelse
  • Regel för att släppa bönderna
  • Regel för att eliminera motståndarnas bönder
  • Regel för att leda bönderna hem och vinna spelet

Antalet spelare

Fia med knuff spelas med två till fyra spelare. Varje spelare tilldelas en av fyra färger i början. 

Bondrörelsen

Navigering av bönderna på brädet görs i enlighet med poängen spelaren får på sina tärningar varje tur. Till exempel betyder en poäng på tre på tärningarna att spelaren kan flytta poletten (bonden) upp med tre platser på brädet. 

Varje spelare börjar spelet med fyra tokens i sina respektive startzoner. Den första spelaren som matar ut alla tokens från startzonen och lyckas navigera in dem i slutzonen utses till vinnare.

Släpp bönderna

En poäng på 6 eller 1 krävs för att släppa en bonde från startområdet. Tills spelaren får sina första 6 eller 1, kommer han/hon inte att kunna vidta några åtgärder, eftersom inga bönder kommer att vara tillgängliga att flytta. Efter att den första poletten har släppts kommer varje 6 eller 1 spelares poäng att ge en spelare möjlighet att antingen släppa en ny bonde eller flytta den befintliga bonden på brädet.

Eliminering av motståndarna

Om en bonde landar på en ruta som upptas av en bonde av annan färg, blir den senare eliminerad från rutten och dras tillbaka till sitt hemområde. 

För att få ut den olikfärgade bonden från hemmaområdet måste spelaren återigen släppa den till startpunkten genom att göra en 6:a eller 1:a. Om en spelare klipper en motståndares bonde tilldelas han/hon ett bonuskast för den tur.

Led dina bönder hem

En bonde går in i hemmazonen när den är klar med hela sitt spår, d.v.s. från startpunkten till sitt respektive färgade hemmaområde. Det färgade hemmaområdet består av sex rutor, där den sista är slutzonen, där poletten dras tillbaka från spelet. Målet är att få alla fyra bönder till målzonen.

Vanliga frågor om fia med knuff

Vad behövs för att spela fia med knuff?

En fia med knuff bräda är fyrkantig med ett mönster i form av ett kors, där varje arm är uppdelad i tre intilliggande kolumner med åtta rutor. De mittersta rutorna bildar hemmakolumnen för varje färg och kan inte landas på av andra färger. Mitten av korset bildar en stor fyrkant som är ’hemområdet’ och som är uppdelat i 4 hemtrianglar, en i varje färg. Vid varje hörn, separat från huvudkretsen, finns färgade cirklar (eller rutor) där bitarna placeras för att börja.

Räknare startar sin krets en ruta in från armens ände och intill startcirkeln. Undvik moderna brädor som felaktigt placerar den första kvadraten i slutet av armen.

Startrutan, startcirkeln, hemtriangeln och alla hemkolumnrutorna är färgade för att matcha motsvarande bitar.

Varje spelare väljer en av de 4 färgerna (grön, gul, röd eller blå) och placerar de 4 delarna av den färgen i motsvarande startcirkel. En enda tärning kastas för att bestämma rörelsen.

Hur vinner man i fia med knuff?

När en pjäs har navigerat sig runt spelplanen fortsätter den uppåt i hemkolumnen. En pjäs kan bara flyttas till hemmatriangeln med ett exakt kast.

Den första personen som flyttar alla 4 pjäserna till hemmatriangeln vinner.

Poletter och tärningar

Varje spelare kommer att ha fyra matchande färgade fia-polletter. I början av spelet kommer varje token att placeras i sitt avsedda hemutrymme. De flesta fia-brädor kommer att ha fyra öppna utrymmen, en för varje pollett. Färgerna kan variera men de kommer att matcha hemrutorna du hittar på tavlan.

Det finns inte mycket att säga om tärningarna, eftersom jag är säker på att alla redan vet hur de fungerar. Fia med knuff spelas normalt bara med en enda tärning, även om vissa versioner av spelet använder två. Om du kastar dubblar, så rör du dig inte igen som i de flesta brädspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *