UNO regler

UNO regler

Innan man börjar spela

Spelet är för 2-10 spelare, 7 år och uppåt. Varje spelare startar med sju kort, och de delas ut med framsidan nedåt. Resten av korten placeras i en draghög med framsidan nedåt. Bredvid högen ett utrymme bör vara avsedd för en kasseringshög. Det översta kortet ska placeras i kasthögen och spelet börjar!

Hur man spelar

Den första spelaren är normalt spelaren till vänster om dealern (du kan också välja den yngsta spelaren) och spelet följer vanligtvis medurs. Varje spelare ser sina kort och försöker matcha kortet i kasthögen. Du måste matcha antingen med siffran, färgen eller symbolen/åtgärden. Till exempel, om kasthögen har ett rött kort som är en 8:a måste du placera antingen ett rött kort eller ett kort med en 8:a. Du kan också spela ett jokerkort (som kan ändra aktuell färg i spelet).

Om spelaren inte har några matcher eller om de väljer att inte spela några av sina kort även om de kanske har en match, måste de dra ett kort från drag-högen. Om det kortet kan spelas, spela det. Annars går spelet vidare till nästa person i tur och ordning. Du kan också spela ett Joker card, eller ett Joker & dra fyra-kort på din tur.

 Obs: Om det första kortet dök upp från draghögen (för att bilda slänghögen) är ett åtgärdskort, åtgärden från det kortet gäller och måste genomföras. Undantagen är om Joker eller Joker Draw Fyra kort vänds upp, i vilka fall – Lägg tillbaka dem till draghögen, blanda dem och vända ett nytt kort. När som helst, om draghögen blir uttömd och ingen har ännu vunnit omgången, ta kasthögen, blanda den och vänd på den för att regenerera en ny draghög.

Förberedelse

Det finns två olika sätt att spela när det gäller att dra nya kort. De officiella Uno-reglerna säger att efter att ett kort har dragits kan spelaren kasta det om det är en match, eller om inte, går spelet vidare till nästa spelare. Den andra typen är där spelare fortsätter att dra kort tills de har en match, även om det är 10 gånger.

Spelet fortsätter tills en spelare har ett kort kvar. I det ögonblick som en spelare bara har ett kort måste de ropa ”UNO!”. Om de ertappas med att inte säga ”Uno” av en annan spelare innan något kort har spelats, måste spelaren dra två nya kort. När en spelare inte har några kort kvar är spelomgången över, poäng tas och spelet börjar om igen. Normalt försöker alla vara först med att uppnå 500 poäng, men du kan också välja vilket poängnummer som helst för att vinna spelet, så länge alla går med på det.

Actionkort: Förutom nummerkorten finns det flera andra kort som hjälper till att blanda ihop spelet. Dessa kallas Action- eller Symbolkort.

Omvänd – Om du går medurs, växla till moturs eller vice versa.

Hoppa över – När en spelare lägger detta kort måste nästa spelare hoppa över sin tur. Om den ställs upp i början, förlorar den första spelaren sin tur.

Dra två – När en person lägger detta kort måste nästa spelare ta upp två kort och förlora sin tur.

Joker – Detta kort representerar alla fyra färgerna och kan placeras på vilket kort som helst. Spelaren måste ange vilken färg den kommer att representera för nästa spelare. Det kan spelas oavsett om ett annat kort är tillgängligt.

Joker & dra fyra – Detta fungerar precis som jokerkortet förutom att nästa spelare också måste dra fyra kort. Med detta kort får du inte ha några andra alternativa kort att spela som matchar färgen på det kort som tidigare spelats. Om du spelar detta kort olagligt kan du bli utmanad av den andra spelaren att visa din hand. Om du är skyldig måste du dra 4 kort. Om inte måste utmanaren dra 6 kort istället.

Poängsättning

När en spelare inte längre har några kort och spelet slutar får han poäng. Alla motståndares kort ges till vinnaren och poängen räknas. Alla nummerkort har samma värde som numret på kortet (t.ex. en 9 är 9 poäng). “Dra Två” – 20 poäng, “Omvänd” – 20 poäng, “hoppa över” – 20 poäng, “Joker” – 50 poäng och “Joker & dra fyra” – 50 poäng. Den första spelaren som uppnår 500 poäng vinner spelet.

Alternativa regler

Detta är det alternativa Uno-spelet som Mattel föreslår. Detta görs genom att hålla en löpande sammanställning av de totala poängen kvar i varje spelares hand i slutet av varje omgång. Spelare som når 500 poäng (eller valfritt belopp) elimineras långsamt tills endast två är kvar. De två sista spelarna utmanar sedan varandra (i enlighet med reglerna för två spelare) tills någon når 500 poäng och förlorar.

Två spelare & Fyra spelare regler 

För två spelare är det en liten förändring av reglerna: Omvänt fungerar som hoppa över

Spela hoppa över, och du kan genast spela ett annat kort Om du spelar ett dra två eller joker dra fyra kort måste din motståndare dra det antal kort som krävs, och sedan återupptas spelet omedelbart igen när du är på tur.

För fyra spelare (tvåpartnerlag) sitter spelarna mitt emot sina partners och spelar tills en av parterna går ut med ett Uno-kort kvar. Poäng för det vinnande laget görs genom att lägga ihop alla poäng från motståndarens händer.

Vanliga frågor om UNO

Hur många kort börjar man med i UNO?

Varje spelare får 7 kort. Lägg de återstående korten med framsidan nedåt för att bilda en draghög. Vänd på det översta kortet i draghögen för att börja en slänghög. Om det översta kortet är ett Joker eller Joker & Dra Fyra, återför det till leken och välj ett annat kort.

Får man dölja sina kort i UNO?

Det finns ingen regel som anger hur en spelare måste hålla sin hand. Det enda relevanta avsnittet är att du måste deklarera UNO när du är nere på 1 kort, och att om du blir ertappad – måste du dra 4 kort. Som sådan är det ”lagligt” att gömma korten.

Måste man säga UNO?

Ja, enligt traditionella regler så måste man säga UNO när man endast har ett kort kvar för att kunna spela kortet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *