Chicago regler

Chicago regler

Spelare och kort

Chicago är ett spel för 2 till 4 spelare, med ett standardpaket med 52 kort utan jokrar. Poäng ges för att ha den bästa handen enligt pokerranking, men även i slutskedet av spelet spelas korten till trick, och poäng tas av vinnaren av det sista tricket.

Spelet spelas medurs. Den första dealern väljs slumpmässigt, och därefter går turen att dela ut medurs efter varje hand. Dealern delar ut 5 kort till varje spelare, ett i taget. En hand består av tre faser.

Första fasen

Varje spelare, som börjar med spelaren till vänster om dealern och fortsätter medurs, får kasta (framsidan nedåt) så många kort från sin hand som han vill och få lika många nya kort från paketet, och fylla på sin hand upp till 5 kort igen. Det finns inget tvång att kasta några kort – om du till exempel får fyra ess och en kung kan du bara behålla dem.

Då får spelaren med den bästa pokerhanden poäng för den enligt följande tabell:

Kombinationspoäng

 • Ett par – 1 
 • Två par – 2
 • Triss – 3
 • Stege – 4
 • Färg – 5
 • Kåk – 6
 • Fyrtal – 7
 • Färgstege – 8
 • Royal Straight Flush (Färgstege med 10-ess) – 52

Den faktiska proceduren är att varje spelare i tur och ordning, med början med spelaren till vänster om dealern, antingen tillkännager en pokerkombination (från listan ovan) som de har i sin hand eller passar. Turen att tala går bara en gång runt bordet, och slutar med dealern, och om du tillkännager en kombination måste den vara högre än eller lika med den tidigare högsta kombinationen som meddelats i denna fas – annars måste du klara.

Observera att ingen visar sina kort i detta skede! Det betyder att du i teorin kan fuska genom att hävda en kombination du inte har. Detta är dock oklokt, eftersom du så småningom kommer att behöva visa dina kort, och om du inte har den kombination du hävdade förlorar du spelet.

När spelarna namnger sin kombination anger de bara typen av kombination, som i poängtabellen ovan. Om två (eller flera) spelare gör anspråk på samma kombination, och ingen annan gör anspråk på något högre, namnger de spelare som är involverade i oavgjort var och en rangen på sina kort, och avslöjar information i etapper, tills oavgjort bryts. Om de två (eller flera) bästa händerna är exakt lika, vilket är möjligt eftersom det inte finns någon rankning bland färgerna, gör ingen poäng. 

Om alla passerar (ingen påstår sig ens ha ett par) så får ingen poäng.

Andra fasen

Återigen kastar varje spelare i sin tur så många kort som han vill och drar nya kort upp till 5. Om en spelare som gjorde mål i den första fasen (eller i händelse av oavgjort, någon av spelarna som gjorde oavgjort för högsta kombination) väljer att bryta upp kombinationen som gjorde anspråk på i den första fasen, måste de visa sina kort för de andra spelarna innan de kastar, för att bevisa att de verkligen hade korten de gjorde anspråk på.

När alla har haft en chans att kasta, får spelaren med den högsta handen poäng för det igen. Poängen och proceduren för att meddela händer är densamma som i den första fasen.

Tredje fasen

För tredje gången har varje spelare möjlighet att kasta kort och dra lika många nya kort. Som tidigare måste en spelare som genom att kasta bryter upp en kombination som var högst eller lika högst i en tidigare fas visa det innan han kastar. Om spelare kastar många kort finns det en chans att kortleken med odelade kort tar slut. Om detta skulle hända blandas de tidigare kasserade korten för att skapa en ny kortlek att dra från.

Den här gången är det inget tillkännagivande om pokerhänder. Istället spelas korten ut i trick. Det finns inga vinnare, och det enda målet är att vinna det sista tricket. Spelaren till vänster om dealern leder till det första tricket.

 Spelare måste följa färgen, och en spelare utan kort i färgen led får spela vilket kort som helst. Den som spelar det högsta kortet i den led vinner tricket och leder till nästa. Vinnaren av det sista tricket får 5 poäng. 

Efter att vinnaren av det sista tricket har fått sina 5 poäng ligger alla korten med framsidan upp framför spelarna och spelaren med den högsta pokerhanden får poäng enligt samma system som användes i fas ett och två.

Under en hand får man alltså poäng tre gånger för den högsta pokerhanden (en gång i varje fas), och en gång för det sista tricket.

Chicago

En spelare som tror att han kan ta alla fem sticken i fas tre kan deklarera ett Chicago innan det första sticket leds till. Om han sedan verkligen tar alla fem sticken, gör han 15 poäng för Chicago. Om dock en annan spelare tar något av sticken är handen omedelbart över, inga poäng tas för det sista sticket, inte heller för den högsta handen på slutet, och istället får spelaren som förklarade Chicago minus 15 poäng.

För att deklarera en Chicago, måste en spelare redan ha en kumulativ poäng på minst 15 poäng; en spelares poäng får aldrig falla under noll.

Avsluta spelet

En löpande summa av varje spelares poäng hålls. Så många händer som behövs spelas tills en spelare har en poäng på 52 poäng eller mer i slutet av en hand. Då vinner spelaren med flest poäng av varje annan spelare skillnaden mellan deras poäng. En typisk insats är 1 kr per poäng. Om två eller flera spelare oavgjort för flest poäng, förlorar de andra spelarna det belopp som de ligger under den vinstsumma med och vinnarna delar detta lika mellan sig. 

Vanliga frågor om Chicago

Kan man spela Chicago med två personer?

Ja, Chicago kan spelas med 2 till 4 spelare.

Är Chicago Svenskt?

Ja, kortspelet Chicago har sitt ursprung i Sverige.

Hur räknar man poäng i Chicago?

 • Ett par – 1 
 • Två par – 2
 • Triss – 3
 • Stege – 4
 • Färg – 5
 • Kåk – 6
 • Fyrtal – 7
 • Färgstege – 8
 • Royal Straight Flush (Färgstege med 10-ess) – 52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *