Kubb regler

Kubb regler

Utrustning

Utrustningen består av 10 små käglor (ungar), en större käglor (kungen) och 6 kastpinnar. Ibland ingår även 4 små hörnpålar för att markera banan. De bästa spelytorna är gräs eller grus.

Till att börja med bör spelplanen vara markerad. Det finns ingen standardstorlek men här är 3 storlekar som ofta används:

  • 10 x 8 m
  • 10 x 5 m
  • 8 x 5 m 

Den vanligaste storleken och storleken som används i Kubb-VM är 8 x 5m men detta kan göra spelet för svårt för nybörjare och barn. Vi rekommenderar att du använder följande storlek till att börja med – om du tycker att det är för lätt, öka sedan storleken. Yngre barn bör kanske börja på 5 x 2 m.

6 x 3 m

Linjerna i vardera änden av banan kallas ”Baslinjer”. Den imaginära linjen parallell med baslinjerna genom mitten av banan kommer att kallas ”Mellanlinjen”.

Placera kungen i mitten av spelplanen, med 5 bitar placerade med jämna mellanrum längs varje baslinje – en i vardera änden, en i mitten och de återstående två på lika avstånd mellan de tre första.

Kubb spelas av ett lag mot ett annat. Ett bra antal i varje lag är 1 eller 2 spelare. Men för informella spel spelar det ingen roll – upp till 6 spelare kan vara i ett lag och det är till och med OK att ha fler personer i ett lag än det andra!

Kubbar som står i sin startposition på baslinjen kallas ”Baslinje Kubbar”. Som en del av spelet kastas Kubbar in i mitten av spelplanen och reser sig där de hamnar. Dessa Kubbar kallas då ”Fält Kubbar”.

Att börja

Käppar ska alltid kastas vertikalt och under armarna. ”Helikopter”-kast är inte tillåtna!

För att avgöra vilket lag som startar kastar en person från varje lag en pinne så nära kungen som möjligt, men utan att träffa den. Laget med pinnen närmast kungen startar.

Endast för den första omgången kastas 4 pinnar (inte 6) bakom baslinjen vid motståndarens baslinjekubbar.

Andra och efterföljande turer

Varje tur (förutom den första) består av potentiellt 4 faser.

När man kastar på Kubbar ska pinnar kastas bakom ”kastlinjen” vilket bara betyder bakifrån den fältkubb som är närmast motståndarens sida.

Mer tekniskt uttryckt är kastlinjen en linje parallell med baslinjen som går genom närmaste Kubb till mittlinjen på spelarens sida. Uppenbarligen, om det inte finns några fält-Kubbs (eftersom motståndarna lyckades störta varje fält-Kubb under sin tur), så är den närmaste Kubben till kungen på baslinjen och så ÄR kastlinjen baslinjen.

Fas 1 – Kasta Kubb

Spelare samlar in alla Kubbar som slogs omkull under motståndarens tur. Dessa Kubbar kastas sedan från baslinjen till motståndarnas planhalva. Genom att göra detta siktar spelarna vanligtvis på att få Kubbarna att landa strax bortom mittlinjen eftersom ju närmare Kubbarna är, desto lättare är de att störta i nästa fas av vändningen.

Motståndarna höjer sedan varje Kubb till vertikalt vilket de måste göra genom att hålla 2 hörn i kontakt med marken. Varje Kubb kan därför höjas i en av två riktningar så motståndarna väljer normalt den riktning som kommer att hålla Kubbarna så långt ifrån varandra som möjligt. En lutande Kubb ska höjas på de 2 hörnen som redan nuddar marken.

Om en Kubb kommer till vila helt utanför motståndarens planhalva har spelarna ytterligare en chans att få det rätt – det måste hämtas och kastas igen. Om en Kubb misslyckas med att landa i det önskade området för en andra gång, kan motståndarna placera den galna Kubben var som helst på sin sida av banan, även om den måste vara minst en pinnelängd bort från kungen.

Officiella Kubb-regler har långa stycken om vad man ska göra om Kubb faller på ovanliga sätt. För att göra det enkelt, föreslår vi att om en Kubb faller ovanpå en annan Kubb eller på annat besvärligt sätt, ska den stå upprätt på platsen så nära som möjligt där den ligger i mitten.

Fas 2 – Fältkubbar

Nästa fas är att kasta käppar på motståndarfältet Kubbar – d.v.s. Kubbarna som inte är på baslinjen. Spelare måste kasta bakom kastlinjen (se ovan).

Om en baslinje-Kubb är toppledd innan alla fält-Kubbar har toppleds, återförs baslinje-Kubben omedelbart till en upprätt position.

Det är absolut nödvändigt att alla fältkubbar är toppledda för annars kommer motståndarna att kunna kasta från en mycket närmare punkt (bakom närmaste fältkubb istället för baslinje) under sin nästa tur. Av den anledningen är en bra strategi att sikta på närmaste Kubbs först – så att om några fältkubbinte är toppledda så kommer åtminstone motståndarna att vara så långt borta som möjligt.

Fas 3 – Baslinjekubbar

Om det finns några pinnar över när alla fältkubbarna på motståndarhalvan har störtats, siktar spelarna på Kubbarna på baslinjen. Spelare måste fortsätta att kasta bakom kastlinjen (se ovan).

Fas 4 – Kungen

Om det finns några pinnar över när alla Kubbar (fält och baslinje) på motståndarsidan har störtats, kan spelarna sikta på kungen. När man kastar på kungen måste spelarna kasta bakom baslinjen.

När laget har kastat sina 6 pinnar går turen tillbaka till det första laget, och hela proceduren upprepas.

Vinnare

Om kungen slås omkull av en kastad Kubb eller av en pinne innan alla Kubbar på motståndarens sida har störtats, förlorar laget som välte den och deras motståndare har vunnit.

Annars vinner spelet av laget som först välter alla pinnar på motståndarhalvan av planen och sedan välter kungen bakom baslinjen.

Om kungen slås omkull innan alla kubbar har slagits omkull, vinner motståndarna (icke-kastande).

Vanliga frågor om kubb

Är kubb Svenskt från början?

Det råder en hel del tvivelaktigheter om exakt vart kubb härstammar ifrån. Men många hävdar att kubb är ett vikingaspel som spelades på Gottland när vikingarna ville underhålla sig.

Vad händer om man inte lyckas få ned kungen?

Om ett lag inte lyckas få ned kungen så går turen till det andra laget som sedan får försöka. Man går sedan fram och tillbaka tills ett lag till slut lyckas få ned kungen.

Hur lång tid tar det att spela kubb?

Generellt så tar en match under en timme, men det beror på dels hur duktiga deltagarna är, samt hur många deltagare som är med. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *