Vändtia regler

Vändtia regler

Vändtia är ett kortspel som liknar det finska spelet Paskahousu. I spelet är syftet att förlora alla ens kort, Förloraren måste dela ut nästa spel och kan bli föremål för någon mindre förverkande av gruppens val, till exempel att hämta nästa spel omgång drinkar.

Spelet, och varianter av det, är populärt i många länder bland backpackers, och är därför utbrett. Även om den grundläggande strukturen i spelet i allmänhet förblir konstant finns det ofta regionala variationer av spelets ursprungliga regler.

Regler

Det finns många varianter av reglerna, och det finns ingen universellt accepterad uppsättning. En vanlig uppsättning regler listas här.

Dela ut korten

Från en vanlig, blandad kortlek med 52 kort, får varje spelare tre ”vända kort” i rad. Spelare får inte se eller ändra dessa kort. Utöver de ”vända korten” tilldelas de samma antal ”uppvända kort”. Tre kort delas återigen ut till varje spelare (med framsidan nedåt), och detta blir spelarens ”hand”. 

Spelare tillåts sedan byta kort i sin ”hand” med sina ”uppvända kort” i ett försök att skapa en stark uppsättning ”uppvända kort” för senare i spelet. Andra versioner har dealern som delar ut tre nedåtvända kort till varje spelare och sedan delar ut dem vart sex kort. Spelaren väljer sedan de tre bästa och lägger ner dem. 

Dealern lägger de återstående korten med framsidan nedåt i ’leken’. Spelare kommer att lägga sina kort i tur och ordning i ’upphämtningshögen’ eller ’högen’.

Börja spela

Efter att korten har delats ut lägger spelarna kort i tur och ordning på upphämtningshögen, och börjar med den första spelaren som lägger en trea. Om ingen har en trea, måste innehavaren av en fyra lägga och så vidare. 

Om innehavaren har en fyra så måste man spela osv. Om två spelare har en fyra, börjar den första spelaren med en fyra efter dealern spelet. Spelet fortsätter sedan i medurs riktning tills korten dikterar något annat. Andra varianter börjar med personen till vänster om dealern.

Spelregler

Varje spelare måste lägga ett kort som är lika med eller högre i värde än det som är högst upp i plockhögen och sedan dra kort från kortleken så att de har minst 3 kort på handen (om inte kortleken har tagit slut eller de har redan 3 eller fler kort på handen). 

Om en spelare inte har något enskilt kort som är högre i värde än det föregående kortet kan de spela ett par kort, i vilket fall nästa spelare måste spela ett högre par eller en trippel. Om de inte kan spela ett kort (eller kort) måste de plocka upp upphämtningshögen (lägga den i handen) och avsluta sin tur. I vissa varianter, när två kort med samma värde spelas, hoppas nästa spelare över.

Spelet fortsätter sekventiellt i medurs riktning såvida inte vissa jokertecken spelas, beroende på regeluppsättning.

Vändtia i sin slutfas

När en spelare inte har fler kort på sin hand och kortleken är tom, kan han eller hon fortsätta att spela från sina tre öppna kort till plockhögen. De får inte spela från denna uppsättning kort förrän de är klara med sin hand. 

Om kortleken är tom och det inte finns några kort i spelarens hand, kan han eller hon lägga ett eller flera (om de delar samma rang) av de öppna korten på högen. Det öppna kortets rankning måste vara högre än kortets rankning på toppen av högen, annars kan spelaren inte spela kortet uppåt och måste plocka upp högen.

Att plocka upp högen kan ofta sätta en spelare i ett stort underläge när många kort har spelats eftersom de kommer att ha fler kort att förlora än andra spelare. Trots det är det fortfarande möjligt att snabbt återhämta sig från detta handikapp.

När alla de öppna korten har spelats måste en spelare spela sina framvända kort, som är kända som ”blindkort”. Dessa måste vändas så att hela gruppen kan se vad som har spelats. Om kortet är mindre än det tidigare spelade kortet måste de plocka upp högen och lägga den i sin hand, vilket tvingar dem att spela sin hand igen innan de går vidare till resten av sina nedåtvända kort.

Spelaren som rensar får spela ett till kort efter. Vissa alternativa regeluppsättningar tillåter spelare att rensa när som helst i eller utanför tur. Andra regler gör en fyra-i-en-vild till en normal wild.

Jokertecken och speciella kort

Bortsett från den grundläggande spelordningen, är kärnaspekten av Vändtia ”wildcards”. Dessa varierar mycket beroende på regionala variationer, även om kärnan i reglerna förblir densamma. Med vissa undantag kan jokertecken spelas på vilket annat kort som helst.

De flesta varianter har 2 och 10 som jokertecken, som kan spelas på vilket kort som helst och kan följas av vilket kort som helst. Att spela en 10:a eller en 4-i-sort tar bort kasseringshögen från spelet och ger den aktiva spelaren ytterligare en tur. Det finns två viktiga skillnader mellan en 2:a och en 10:a; medan båda kan läggas på vilket kort som helst, ”bränner” inte 2an högen och ger inte spelaren rätt till en annan tur: 

Efter en 2:a avslutas spelarens tur och den efterföljande spelaren är sedan fri att spela vilket kort som helst han eller hon önskar. Efter att en 10a har spelats kan samma spelare spela vilket kort som helst, dock utan att plocka upp ett nytt kort från leken. Dessutom kan 4 av ett slag endast spelas i sekvens, men ger spelaren rätt till ytterligare en tur att lägga.

Vanliga frågor om vändtia

Kan man gå ut på 10 i vändtia?

Man får inte gå ut med varken 2:or eller 10:or i vändtia.

Hur många spelare behövs i vändtia?

Det behövs minst två spelare för att spela vändtia, men man kan vara så många som fyra personer samtidigt.

Hur lång tid tar det att spela vändtia?

Vändtia är ett väldigt snabbt spel. Det som påverkar hastigheten mest är hur välbekanta spelarna är med reglerna. Vanligtvis så kan en runda avslutas inom 5-15 minuter utan några konstigheter alls. Men om en spelare är ny så kan det ta längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *