Yatzy regler

Yatzy regler

Spelets mål

Målet med spelet är att få högsta poäng genom att kasta dina tärningar och uppnå bästa möjliga kombinationer med dem. Du kan se vilka kombinationer som är möjliga på Yatzy-brädet. 

Spelet spelas med upp till fyra spelare och stöder tre förinställda regler samt en möjlighet att anpassa dina egna regler. Du kan göra detta via inställningarna. Onlinespel kommer att använda det ”klassiska” regeluppsättningen.

Spelordning

Varje spelare börjar sin tur med att kasta fem eller sex tärningar, beroende på reglerna. Du kan välja att kasta om någon eller alla av dessa tärningar två gånger till, och lägg åt sidan de du vill behålla för stunden. 

Du kan välja att göra mål på dina tärningar när som helst, men du måste göra mål efter den andra omkastningen. Det är upp till dig vilken kombination som ska anges eller vilket fält som ska fyllas i på blocket. Den sista rullen som gjordes räknas alltid. 

Du kan aldrig ångra en rulle. Efter att ha gjort dina tärningar börjar nästa spelare sin tur. Detta fortsätter tills en poäng har skrivits in för varje kategori i poängbladet.

Poängsättning

Poänglistan består av två sektioner, var och en med ett antal kategorier som var och en kan göras en gång per match. Du behöver inte uppfylla kraven för en kategori men om du inte gör det får du 0 poäng för den kategorin.

I den övre sektionen kommer du att kunna poängsätta summan av dina tärningar som kastat samma antal kärnor, med en ingång var för ettor, tvåor, treor, fyror, femmor och sexor. Till exempel rullade du 3-4-4-4-5-5. Kan du få detta som 3 poäng i kategorin ”treor”, 12 poäng i kategorin ”fyror” eller 10 poäng i kategorin ”femmor”.

Det finns också en ”summa”-kategori för den övre halvan som summerar de sex kategorierna. 

Om du når minst 63 poäng i ett spel med fem tärningar eller 84 poäng i ett spel med sex, kommer du att få en bonus, som du hittar under kategorin ”summa”. Bonusen kan vara 35, 50 eller 100 beroende på de förinställda reglerna. 

För att påminna dig om hur bra du gör ifrån dig, kommer att träffa märket exakt att resultera i en svart siffra, om du stannar under kommer att resultera i en röd siffra, och poäng mer kommer att resultera i en grön siffra. Detta bör hjälpa dig att spåra dina framsteg mot bonuspoängen.

Tips: Kravet för bonusen kan uppfyllas genom att man gör exakt tre tärningar för alla sex kategorierna när man spelar med fem tärningar eller gör fyra tärningar för varje kategori när man spelar med sex tärningar.

Till exempel, ett kast med 1-1-2-4-6…

1. … skulle kunna räknas som 10 poäng i kategorin ”Ett par” för att uppnå kombinationen. Det betyder att den önskade kombinationen uppnåddes av de två och därför, oavsett kast, får du 10 poäng för denna kombination.

2. … som 14 poäng för summan av alla antal poäng (1+1+2+4+6).

3. … som 2 poäng för summan av ögonen som används för paret (1+1).

Alternativt finns det en möjlighet att avbryta ett kast och få noll poäng. Detta är till exempel fallet när man inte vill ha låga poäng inlagda i den övre poängen för att uppnå bonusen. Du kan till exempel ta bort ett av fälten för poäng 2.

KOMBINATIONER

Ett par

Alla två tärningar med samma antal prickar.

Exempel: 2-2, 3-3, 5-5

Två par 

Alla två par.

Exempel: 1-1-2-2, 2-2-5-5

Tre par

Vilka tre par som helst.

Exempel: 2-2-3-3-4-4, 1-1-2-2-6-6

Tretal

Valfri tre tärningar med samma antal prickar.

Exempel: 5-5-5, 6-6-6

Två tretal

Vilken som helst två separata tretal.

Exempel: 1-1-1-4-4-4, 4-4-4-6-6-6

Fyrtal

Alla fyra tärningar med samma antal prickar.

Exempel: 3-3-3-3, 5-5-5-5

Kåk

Vilket par som helst med vilket annan tretal som helst för fem tärningar.

Exempel: 2-2-6-6-6 

Liten stege

Alla fyra tärningar i stigande ordning. Alternativt exakt siffrorna 1-2-3-4-5 beroende på förinställda regler.

Exempel: 1-2-3-4, 2-3-4-5, 3-4-5-6

Stor stege

Alla fem tärningar i stigande ordning. Alternativt exakt siffrorna 2-3-4-5-6 beroende på reglerna förinställda.

Exempel: 1-2-3-4-5, 2-3-4-5-6

Chans

Här tas summan av alla tärningar som poäng. Detta är ett bra alternativ för att få poäng om ingen annan kombination uppnåddes.

Yatzy

Alla tärningar som kastas visar samma antal prickar..

Exempel: 4-4-4-4-4, 6-6-6-6-6

Poängräkning och vinnare

Om summan av alla kategoripoäng i den övre sektionen uppgår till över 63 poäng, läggs en sektionsbonus på 35 poäng till slutpoängen. Slutresultatet är summan av poäng för både sektioner och bonusar. I ett flerspelarspel vinner spelaren med högst poäng spelet.

Vanliga frågor om Yatzy

Hur räknas poäng i Yatzy?

Poäng räknas genom att addera antalet prickar på tärningarna som användes. Om du exempelvis slår två stycken 6:or på ett par, så får du alltså 12 poäng. Medan om du slår två stycken 1:or på samma, så får du bara 2 poäng. 

Måste man säga Yatzy?

Nej, det finns egentligen inget krav på att man måste säga eller ropa Yatzy när man slår en Yatzy. Men, det är en populär hushållsregel som gör det hela lite festligare. Många människor runt om i Sverige är därför vana med att glatt utbrista Yatzy när de slår en Yatzy. 

Hur många tärningar spelar man med i Yatzy?

Vanligtvis så spelar man med fem stycken tärningar i Yatzy. Vissa spelvarianter använder sig dock av sex tärningar för att göra det enklare att framgångsrikt slå de svårare kombinationerna. Fastställ därför detta på förhand, innan ni börjar spela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *