Plump regler

Plump regler

Spelets mål

Det här spelet har ett utmanande budsystem där varje spelare försöker förutsäga antalet ”stick” de kommer att vinna innan spelet ens börjar. Att vinna ett stick betyder att de slår alla kort som spelas i en omgång. Poäng delas sedan ut för korrekta förutsägelser.

Vad du behöver

  • En standardlek med spelkort
  • Penna och papper för poängsättning
  • Ett bord eller annan plan yta med tillräckligt med sittplatser för alla spelare.
  • 3 till 7 spelare

Förbereda spelet

För att välja dealern väljer varje spelare ett kort från kortleken i mitten av bordet. Den spelare som drar det högsta kortet är dealern för den första omgången. De blandar leken och delar ut till vänster om dem, endast ett kort per spelare, med framsidan nedåt.

För varje efterföljande omgång skiftar jobbet att dela ut till nästa spelare till vänster. Alla kort blandas och antalet utdelade kort ökar med ett från föregående omgång.

När storleken på dealen inte kan öka med ett kort per spelare har den sista handen delats ut.

Om man till exempel spelar med 4 spelare kommer korten att delas ut totalt 13 gånger, 5 spelare endast 10 gånger.

I slutet av varje affär vänds det översta kortet i lagret för att indikera trumffärgen. Trumpfärgen kommer att slå alla andra kort som spelas under den handen.

Om det inte finns några kort kvar i den sista handen kommer det inte att finnas någon trumffärg.

Spela plump

Innan spelet av plump börjar bör en spelare tilldelas jobbet att registrera alla bud och summera poängen i slutet av varje omgång.

Varje spelare plockar upp sina kort och deltar i budgivningsprocessen innan spelet av korten börjar. Börjar med dealern, varje spelare bjuder antalet stick som de förväntar sig att vinna. Om de inte förväntar sig att vinna någon, bjuder de ”nulllo”, ett ord som används i kortspel som betyder ”ingenting”.

Att bjuda korrekt kan vara svårt så det är viktigt att förstå hur korten kommer att spelas. Varje stick kommer att vinnas av spelaren som antingen spelar det högsta kortet i den färg som leder den rundan eller spelar det högsta trumfkortet.

I den första handen är 1 och noll de enda möjliga buden eftersom varje spelare bara har ett kort att spela. Det kommer bara att finnas en spelrunda innan nästa affär. När storleken på handen ökar, ökar antalet möjliga bud. I en hand där 7 kort delas ut kan budet variera från noll till 7.

Eftersom det är svårare att vinna stick än att förlora dem är det vanligtvis en bra strategi att underbjuda med 1. Om en spelare tror att de fortfarande kan vinna sju stick skulle de vara klokt att bjuda sex. Om de tror att de bara kan ta ett stick bör de bjuda noll. Att göra detta ger lite utrymme för misstag och möjligheten att avsiktligt försöka förlora en om de skulle vinna mer än förväntat.

Det första kortet spelas av spelaren direkt till återförsäljarna. Fortsätt till vänster måste var och en av spelarna spela ett kort i samma färg som den som leder omgången eller om de inte har ett kort i den färgen kan de spela ett kort från trumffärgen. Om spelaren inte har ett kort i den aktuella färgen eller ett trumfkort, eller väljer att inte spela trumfkortet, kan de spela vilket kort som helst från vilken färg som helst.

Om ett trumfkort inte har spelats vinner kortet med den högsta rangen i den färg som ledde sticket. Kort rankas som standard med ess som högsta värde. Om en spelare har kastat ett trumfkort vinner de sticket. Även det lägsta trumfkortet vinner över alla andra färger.

Om två eller fler spelare spelar trumfkort vinner kortet med det högsta värdet sticket.

Varje spelare gör en hög med sticken de har vunnit och lägger dem åt sidan. Den vinnande spelaren för varje stick leder nästa omgång.

Poäng

I plump hålls en löpande sammanställning av poängen efter varje hand. Spelare vinner bara poäng när deras bud matchar antalet stick de vunnit. Om de inte matchar exakt delas inga poäng ut. En spelare tilldelas 1 poäng för varje stick som tas plus 10 poäng. Till exempel om spelaren bjuder 4 stick och vinner 4 blir deras poäng 4 för sticken plus 10, vilket motsvarar 14 poäng.

Att bjuda noll är undantaget från poängregeln. Eftersom att vinna inga stick blir allt svårare när fler kort delas ut, tilldelas en spelare som lägger ett bud på noll och vinner inga stick 5 poäng plus 1 poäng för varje stick som spelas under den omgången.

Vinnare

Vinnaren av plump är den spelare med högst poäng efter att alla händer har delats ut och spelats.

Vanliga frågor om plump

Hur räknar man i plump?

I plump hålls en löpande sammanställning av poängen efter varje hand. Spelare vinner bara poäng när deras bud matchar antalet stick de vunnit. Om de inte matchar exakt delas inga poäng ut. En spelare tilldelas 1 poäng för varje stick som tas plus 10 poäng. Om du bjuder 4 stick och vinner 4 blir din poäng 4 för sticken plus 10, vilket motsvarar 14 poäng.

Vart kommer plump ifrån?

Det sägs att plump kommer från USA från början, och kom till Sverige under 1930-talet.

Måste man följa färg i plump?

Ja, man måste alltid följa färg. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *