Skip bo regler

Mål

Var den första spelaren som spelar varje kort i din lagerhög genom att spela alla dina kort i numerisk ordning, 1 till 12. För två till sex spelare från sju år och uppåt.

Innehåll

144 numrerade kort och 18 SKIP-BO-kort. Totalt 162 kort. 

Början av spelet

Blanda kortleken. Varje spelare drar ett kort. Personen med det högsta kortet är dealern. Dealern delar ut 30 kort till varje spelare om det finns två till fyra spelare. I fem till sex spelares spel får varje spelare 20 kort. Dessa kort delas ut med framsidan nedåt och bildar varje spelares lagerhög. 

När alla lagerhögar har delats ut vänder varje spelare det översta kortet i sin lagerhög med rätt sida upp och placerar det ovanpå högen. De återstående korten som inte delas ut placeras med framsidan nedåt på bordet för att bilda draghögen. 

Spelområde

Varje spelare kommer att behöva plats för fyra kasthögar nära sin lagerhög. Du behöver också plats för fyra bygghögar i mitten av bordet nära draghögen. Dessa högar bildas allt eftersom spelet fortskrider – så se till att du lämnar utrymme för dem. 

Lagerhög

Det översta kortet är alltid uppåt. Varje spelare har en lagerhög. 

Drahög

Detta är högen i mitten av spelområdet som skapas med alla kort kvar efter att lagerhögar har delats ut. 

Bygghögar

Bygghögar är där spelare bygger de 1-12 sekvenserna och kan endast startas med en 1 eller en SKIP-BO (SKIP-BO-kort är vilda, så det skulle representera en 1 om de används för att starta en sekvens). 

När en hög har hela sekvensen 1-12, ta bort den från spelområdet och starta en ny bygghög. 

Slänghögar

Varje spelare kan bilda sekvenser i vilken som helst av sina fyra slänghögar. Det finns ingen gräns för antalet kort i högen, och det finns inte heller någon begränsning på ordningen. Det översta kortet i dina kasserade högar är tillgängligt för att bilda sekvenser (kan spelas). 

Spela Skip-Bo

Spelet börjar till vänster om dealern. Dra fem kort i början av din första tur (och backa upp till fem i efterföljande tur). Du kan använda ett Skip-Bo (wild card) eller en 1 för att börja en av de fyra bygghögarna i mitten av spelområdet. Du kan fortsätta att spela kort från din hand till byggnadsområdet (endast 1-12 i sekvens). 

Om du spelar alla fem korten på detta sätt, dra tillbaka upp till fem (denna process kan upprepas om det behövs). Du kan också spela det översta kortet från din lagerhög på en bygghög och kan fortsätta spela från lagerhögen så länge spelet är lagligt. 

Kom ihåg att du vinner genom att ta slut på din lagerhög, så spela därifrån när du kan. Din tur slutar när du inte kan eller vägrar spela. Kasta ett kort från din hand på en av dina fyra kasthögar. Du kan spela det översta kortet i vilken som helst av dina kasserade högar på vilken tur som helst efter det första. Spelet fortsätter medurs. 

Vinna spelet

Välj en poängsumma att spela till (500 rekommenderas för att starta). Vinnaren av varje omgång får 25 poäng för att vinna omgången och fem ytterligare poäng per kort kvar i varje annan spelares lagerhög. 

Vanliga frågor om skip bo

Hur många spelare behövs i skip-bo?

För att spela skip-bo så behövs minst två spelare, man kan vara så många som sex spelare på en och samma gång. Vissa varianter av spelet kan tillåta fler spelare, men standardvarianten tillåter helt enkelt 2-6 spelare.

Vad innebär ett skip-bo kort?

Ett skip-bo kort är en joker och kan användas för att skapa kombinationer. 

Hur många kort finns i skip-bo?

Totalt så finns det 162 kort i en skip-bo kortlek. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *